SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikası Nedir

SSL sertifikaları web sitesi adreslerinin doğruluğunu kontrol eden, iki nokta arasındaki veri iletişimini şifreli kanal üzerinden yaparak güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan sistemlerdir. SSL sertifikaları sanılanın aksine hiç bir zaman yazdığınız kodun veya web sitenizin güvenliğini sağlamaz.

SSL sertifikaları sundukları garantiye, destek hizmetine ve ek özelliklere göre farklılık arz etmektedirler. Temelde tüm sertifikaların sağladığı teknik kazanım benzerdir.

SSL sertifikası nedir

Secure Sockets Layer (Güvenli Soket Katmanı) protokolü ya da daha sık kullanılan kısaltmasıyla SSL, web sitesi ile ziyaretçilerin kullandığı tarayıcı arasında güvenli bağlantı kurulmasına olanak tanıyor. Dijital Sertifika ismiyle de anılan bu protokol; kredi kartı işlemlerini, veri aktarımını ve üye girişlerini daha güvenli hale getiriyor. Son dönemde ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda SSL sertifikası, bilgi güvenliği için bir çok web sitesi ve uygulaması tarafından kullanılmaktadır.

SSL sertifikasını web sunucunuza yükleterek, markanızın veya vermiş olduğunuz hizmetlerin tanıtımına yönelik kurumsal internet sitenizde ziyaretçilerinizin güvenli bir şekilde oturum açmalarını sağlayabilirsiniz. Sunucunuza sertifikanın başarı ile yüklendiğini, web adresinizin önündeki uygulama protokolünün HTTP’den HTTPs’e dönüşmesinden anlayabilirsiniz. Aynı doğrultuda kilit simgesi ve yeşil çubuk da SSL protokolünün aktif olduğunu belirtir. Kullanıcılar, bir web sitesinde bu simgeleri gördüklerinde özel bilgilerini girmek, alışveriş yapmak veya üye olmak için daha istekli hale geliyor. Bu sayede de web sitesi ziyaretçilerini kendi çatısı altına çekebiliyor.

Web Siteleri için SSL Sertifikası Neden Önemlidir?

SSL sertifikası, bir kuruluşun web sunucusundaki bilgileri ile şifreleme anahtarını dijital olarak bağlayan küçük veri dosyalarından oluşur. Böylece hassas bilgilere, yalnızca izin verilen alıcılar erişebiliyor. Siz de sertifikanın bu özelliğinden yararlanıp müşteri veya üyelerinizden gelen bilgilere sunucu dışından istenmeyen erişimi engelleyebilirsiniz. Kredi kartı numarası, kullanıcı adı, şifre gibi organizasyonunuz ve marka itibarınız için hayati öneme sahip verileri koruyarak güvenilirliğinizi artırabilirsiniz. SSL, bu yönü ile özellikle e-ticaret girişimlerinin başarılı olma ihtimalinde önemli derecede etki ediyor.

Şifrelemeye ek olarak SSL sertifikası, kimlik doğrulama da sağlar. Protokolün doğru sunucuya bilgi gönderildiğinden emin olunmasını sağlayan bu özellik sayesinde aynı işlemi gün içerisinde birden fazla bilgisayardan yapan müşterilerinizin kötü niyetli üçüncü kişiler tarafından kandırılmalarının önüne geçer. Yalnız sertifikanın bu özelliğinden verimli bir şekilde yararlanabilmek için güvenilir bir SSL sağlayıcısından hizmet almak gerekiyor.

SSL Sertifikalı Ücretli mi?

SSL sertifikaları ücretli olduğu gibi ücretsiz de olabilir. Bu sunulan sertifikanın özelliği doğru orantılıdır. Piyasada en çok bilinen ücretsiz SSL sertifkası Let’s Encrypt'dir. SSL sertifikası ile güvenceye almak istediğiniz site, işletmenizin / kurumunuzun bir parçasıysa, daha yüksek doğrulama düzeyine sahip ücretli seçeneklere bakmak mantıklı bir karar olacaktır. SSL sertifikaları, potansiyel müşterileri güvence altına alacak, arama motoru sıralamalarında size fayda sağlayacak ve de tabii ki kullanıcıların ve müşterilerin hassas verilerini koruyacaktır. Let’s Encrypt işe yeni başlayan web siteleri için kullanışlı bir seçenektir.

SSL Sertifikası Arama Motoru Sıralamasını Etkiler mi?

SSL sertifikasının sıralamaya etki etmesinde, Google Chrome başta olmak web tarayıcıların katkısını göz ardı etmemek gerekiyor. Kullanıcılar, belirli anahtar kelimeleri kullanarak arama yaptıklarında genelde ilk sayfada listelenen siteleri ziyaret etme eğilimindedirler. Eğer inceledikleri sitede SSL sertifikası kurulu değilse tarayıcı otomatik olarak kullanıcıyı uyarır. Kullanıcılar, böyle bir durumda üye olmak veya form doldurmaya devam etmek yerine daha güvenli seçeneklere yönelir. Bu sayede de güvenli web siteleri diğerlerine oranla daha fazla trafik elde eder. Dolayısıyla arama sonuçlarında sertifika kullanmayan rakiplerini geride bırakıyor.

Google 2020 yılı başlarında SSL sertifikası olmayan web siteleri için bir uyarı yayınlamış ve SSL sertifikası olmayan siteleri 'güvensiz site' olarak sayılacağını duyurmuştu.

12/12/2020 tarihinden itibaren de beklenen güncelleme Google tarafından uygulandı. Artık Google SSL sertifikası olmayan internet sitelerini güvensiz olarak göröektedir. SSL sertifikası olmayan web siteleri Chrome tarayıcılarda, ziyaretçilere güvensiz olarak gösteriliyor.

SSL’in kullanıcı deneyimini daha üst seviyelere taşıması, arama motoru sıralamasında markanızı temsil eden web sitesinin rakiplerinizin bir adım önüne geçmesine ve ilk sayfada görüntülenmesine yardımcı oluyor. Eğer web siteniz aracılığıyla müşterilerinize ya da ziyaretçilerinize daha güvenli bir ortam sunarsanız size olan bağlılıklarını kolayca artırmış olursunuz.

Sonuç olarak kurulumu son derece kolay olan SSL sertifikası, web sitenizi daha güvenli hale getirerek hedef kitlenizin ihtiyaçlarını gidermek için öncelikle sizi tercih etmelerinin önünü açıyor. Bu sonucu elde ederken işinizi veya fikirlerinizi tanıtmanızı sağlayacak web sitenizin arama sonuçlarında yükselmesine de katkıda bulunuyor.

Yorum Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar