Hosting Nedir?

Hosting Nedir?

Web siteleri de tıpkı gerçek dünyadaki evler gibi bir arsa üzerine inşa edilirler. Bir web sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal arsaya 'hosting' denir. İngilizce bir kelime olan hosting, Türkçe'mizde 'web site barındırma alanı' olarak çevrilebilir.

Hosting hizmeti, web sitenize ait tüm dosyaların ve klasörlerin, sürekli olarak özel sunucularda saklanması ve herkesin erişimine açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara 'server' ya da 'web sunucusu' denir.

Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan daha güçlü bilgisayarlardır. Serverlar, veri merkezi(datacenter) olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri, yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir. Elektrik kesintilerine karşı önlemlidir. Sel ve deprem benzeri doğal afetlere karşı daha tedbirlidir. Bu sebeple, siteleriniz çok özel durumlar dışında ziyaretçilerinin erişimine açık olur.

hosting nedir

Hosting Ne İşe Yarar?

Web sitenizde bulunan resimler, yazılı içerikler, kod dosyaları kısacası web sitesinin yayınlanması için gerekli olan hertürlü dosya hosting sunucularında saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında veya arama motorlarında arama yaptığında, web sitenize ait dosyaların barındırıldığı web sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına olmadan, web sitenizi sanal ortamda yayınlayamayız.


Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle yayımlamak istediğiniz internet sitesinin yazıldığı yazılım diline göre bir hosting paketi seçilmelidir. Eğer siteniz asp.net, mvc, .netcore teknolojileri ile yazılmış bir site ise Windows tabanlı, eğer PHP ile kodlanmış bir site ise Linux tabanlı hosting paketleri tercihiniz olmalıdır. Günümüzde web sitelerinde kullanılan hazır CMS sistemleri olan Wordpress, Joomla ve OpenCart gibi yazılımlar Linux tabanlı sistemlerde daha iyi çalışmaktadırlar.

İşletim sistemi tercihi yapıldıktan sonra bakılması gereken özellikler CPU, RAM ve Disk ve Aylık trafik özelliklerinin ne derece yeterli olduğudur. Eğer bu özellikler düşük kalırsa internet sitenizin hızı çok yavaş olacaktır. Disk özelliğine bakılırken sitemizin kullandığı toplam disk alanı ile birlikte kullanacağımız e-mail hesaplarının harcayacağı alanı da göz ardı etmemek gerekir.

Bütün bunların dışında hosting hizmetinin verebileği e-mail hesaplarının sayısı, hostingde barındırılabilcek site sayısı gibi değerler de göz önünde bulundurulması gereken donelerdir.


Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting hizmeti; sitenizin ihtiyacı için gerekli olan kaynakların boyutuna, sunucunun kullandığı işletim sistemine ve sağlanma türüne göre çeşitli adlar altında piyasaya sunulurlar. İşletim sistemi kodların yazıldığı programlama dillerine göre değişkenlik gösterir.


Kullandığı İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri

Windows Hosting

Windows tabanlı hosting olarak da bilinir. Windows işletim sisteminin kullanıldığı hosting türüdür. ASP kodlama dilinde yazılmış olan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar, en stabil Windows hosting üzerinde çalışır. MSSQL ve Access veri tabanının en iyi çalıştığı hosting türü de Windows hostingtir.

Linux Hosting

Linux tabanlı hosting olarak da bilinir. Linux işletim sistemini kullanıldığı hosting türüdür. PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan siteleri barındırmak için idealdir. Ayrıca WordPress, WHMCS ve OpenCart gibi popüler CMS sistemleri en iyi olarak Linux hosting paketleri ile barındırılır.


Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Dedicated Server

Fiziksel sunucu olarak da isimlendirilmektedir. Sunucunun tamamının (dolayısı ile tüm sunucu kaynaklarının) müşteriye ait olduğu hosting çeşididir. Dedicated server alanlar bu sunucuda bir site barındırabileceği gibi, çeşitli sanallaştırma metotları ile birden fazla site de barındırabilirler.

VDS (Virtual Dedicated Server)

Virtual Dedicated Server baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. 'Sanallaştırılmış Fiziksel Sunucu' olarak dilimize çevrilir. VDS paketleri; bir fiziksel sunucunun çeşitli programlar aracılığı ile birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasıdır. Bir Dedicated Server VDS olarak bölünürse, her VDS’nin kendine ait bir işletim sistemi ve kaynakları olur. Yani bir sunucudaki VDS hesapların bazıları Windows işletim sistemi kullanırken, bazıları Linux işletim sistemi kullanabilir.

Virtual Dedicated Server hosting paketlerinde sunucu kaynakları, her VDS için ayrı ayrı tanımldır. Örnek vermek gerekirse 100 TB depolama alanı olan bir fiziksel sunucudaki 2 VDS hesabından birine, 75 TB depolama alanı tanımlanabilirken, diğerine 25 TB depolama alanı tanımlanabilir. Trafik, RAM gibi diğer kaynakları da bu şekilde belirlemek mümkündür.

VPS (Virtual Private Server)

Virtual Private Server baş harflerinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. 'Sanallaştırılmış Özel Sunucu' şeklinde dilimize çevrilir. Tıpkı VDS paketlerinde olduğu gibi, bir fiziksel sunucunun sanallaştırılarak farklı fiziksel sunuculara ayırmak sureti ile oluşturulur. VDS’den farkı ise sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Yani bu hosting modelinde, server üzerinde kurulu olan VPS hesapları; RAM, CPU ve diğer kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanır.

Shared Web Hosting (Paylaşımlı Hosting)

Piyasada 'paylaşımlı hosting' adı ile bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere, bir sunucu üzerinde birçok web sitesinin barındırılması amacı ile kullanılmaktadır. CPU ve RAM gibi kaynaklar, sunucudaki tüm siteler tarafından ortak olarak kullanılır. Bu sebeple, serverda bulunan diğer sitelerin aşırı kaynak tüketimi nedeni ile siteniz erişim problemi yaşayabilir. Ekonomik olması nedeni ile ziyaretçisi az olan ve çok fazla kaynak ihtiyacı olmayan siteler için idealdir.

Yorum Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar

İbrahim
Yorumuna yorum
3 0 Yanıtla 14 Mart 2023 Salı, 21:04
İbrahim
Peki yorumsuzlaştıramadıklarımızdanmısınız
4 0 Yanıtla 14 Mart 2023 Salı, 21:15