Domain Nedir?

Domain Nedir?

Domain, web dünyasında oldukça sık karşımıza çıkan terimlerden birisidir. 'Domain ne demek?' sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Domain yani alan adı, kısaca; web sitenizin fiziksel adresinin karşılığı olan harf, sayı ve sembollerin birleşimidir. Yani web sitenizin internet dünyasındaki adı ve adresidir. Dilimizde daha çok “alan adı” olarak kullanılan 'Domain adı'' sitenize direkt olarak ulaşmak isteyen kişinin, tarayıcıdaki arama çubuğuna bu adı hatasız yazdığında kolayca siteye ulaşmasını sağlar.

domain nedir

Örnek vermek gerekirse siz yazilim.net.tr’nin internet sitesini ziyaret etmek istediğinizde domain adımız olan 'yazilim.net.tr' birleşimini arama çubuğuna yazdığınızda direkt olarak ana sayfamıza ulaşırsınız. Alan adlarının genel olarak kullanım amacı internet kullanıcılarının ulaşmak istediği siteye kolay yoldan ulaşmasını sağlamaktır. Aslında web sitelerine karmaşık sayılardan oluşan IP adreslerinin çağrılmasıyla erişilir. Ama bu yöntemi kullanmamız pek kolay bir kullanım sağlamazdı. İşte bu noktada domain adresleri, IP adreslerinin yerine kullanılan ve site içeriği ile de az veya çok bilgi sahibi veren yazılı ifadelerdir.


Domain (Alan Adı) Neden Kullanılır?

Domainler genel olarak iki bölümden oluşur; ilk bölüm domain adını içerir, yani 'google.com' sitesinde “google” kısmı domain adı kalan '.com' kısmı ise domain uzantısıdır. '.com' yerine gelebilecek yüzlerce farklı varyasyon vardır. Domain uzantıları da çoğunlukla farklı kullanım amaçları doğrultusunda veya resmi amaçlar için tercih edilir. Buna örnek vermek gerekirse ülkeler için ayrı ayrı kullanılan uzantılar mevcuttur. Ülkemizde “.tr” uzantısı kullanılır. Diğer bir örnek ise devlet dairelerinin kullandığı '.gov' uzantısıdır. Örnek 'turkiye.gov.tr'.

Domainlerin çalışma sistemi şu şekildedir; internet sitenizde yer alan dosyalar dünyanın farklı yerlerinde konumlanmış sunucularda saklanmaktadır. Bu sunucular IP adresleri tarafından tanınıyor. DNS adı verilen Domain Name System (Alan Adı Sistemi), domain adları ile IP adreslerini birbirine bağlar ve siteye erişimi sağlar. Böylece tarayıcıya IP adres yerine domain yazılması yeterli hale gelir.

Domain Name System yani Alan Adı Sistemi kısaca DNS, alan adları ile web sitelerinin IP adresleri arasında bağlantıyı sağlayan sistemdir. DNS, alan adlarını IP adreslerine çevirir ve böylece internet tarayıcınıza karmaşık IP adresleri girmeden dilediğiniz internet sitesine domaini girerek giriş yapabilirsiniz.

Mesela, Google’a girmek için 74.125.224.83 IP adresini girmeniz gerekir. Fakat DNS sistemi sayesinde internet tarayıcınıza www.google.com yazmanız yeterli. DNS sunucuları yazılan alan adı ile IP adresini bağlıyor ve siz hiç farkında olmadan Google internet sitesini açıyor.


Sık Kullanılan Domain Uzantıları Nelerdir?

Alan AdıAçıklama
.com Genel ve Ticari konularda kullanılır. akılda kalması kolay olduğu için web sayfalarında öncelikle aranan uzantıdır.
.net Ağ ve internet servis sağlayıcılar tarafından kullanılan uzantıdır.
.org Organizasyonlar, dernekler ve vakıflar için kullanılır.
.aero Hava endüstrisi tarafından kullanılır.
.biz İş ile ilgili konularda kullanılır.
.coop Kooperatifler tarafından kullanılır.
.edu Üniversiteler alabilir.
.gov Hükümet kurumları kullanmaktadır.
.info information. Bilgi siteleri için kullanılır.
.intUluslararası organizasyonlar için ayrılmıştır.
.jobs iş ve işçi ilanları veren siteler için hazırlanmıştır.
.mil Military. Ordu kuruluşları için ayrılmıştır .
.mobiMobile. Cep telefonları için web sitesi yapımında kullanılır.
.tvTV kanalları için kullanılır.
.museum Müzeler için ayrılmıştır.
.name Kişisel siteler için ayrılmıştır.
.proProfesyonel iş sahipleri için ayrılmıştır.
.teliletişim servisleri tarafından kullanılır.
.travelSeyahat acenteleri ve seyahat hizmetleri için kullanılır.

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Alan adı sorgulama için kullanabileceğiniz yerli ve yabancı pek çok servis sağlayıcı yer almaktadır. Bu firmalar hosting firmaları olarak da bilinir. Kullanmak istediğiniz domain farklı biri tarafından kullanılıyor olabilir. Eğer kullanımda değilse bu domain adlarını satın alabilirsiniz. Bu satın alımlar genel olarak süresiz olmaz. Belli bir süre için ödeme yaparsınız. Örneğin, bir yıllık domain adını alırsınız ve bir yılın sonunda bu domain adını kullanmaya devam etmek için yeniden bir ödeme yapmanız gerekir. Eğer günü dolunca ödeme yapıp süre uzatmazsanız belli bir süreye kadar örneğin 30 gün boyunca ek yenileme bedeli ödeyerek süreyi tekrar uzatabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

Yorumlar